Podziel sie!

patelnia 510xPhi! Co to za temat...patelnia. A jednak! Tutaj również wkroczyła nowoczesna technologia i wybór właściwej jest prawdziwym koszmarem.

W kuchni patelnia jest niezbędna. Każda pani domu ma co najmniej dwie. Jednak zawsze przydałaby się jeszcze jakaś. Dobra patelnia wystarczy na kilka, a nawet na kilkanaście lat. Producenci wprowadzają na rynek coraz to bardziej wyrafinowane produkty. Prześcigają się w innowacyjnych rozwiązaniach i wzornictwie. Zmiany dotyczą nie tylko technologii produkcji, ale także kolorystyki i kształtu. Niektórzy lubią sterylną atmosferę w kuchni i surową elegancję. W takim wnętrzu patelnie muszą mieć swoje miejsce na półce lub w szufladzie. Potrzebna jest taka przestrzeń, żeby patelni nie obtłuc i nie zarysować. Trochę prostsze zadanie jest wtedy, kiedy domownicy lubią wiszące patelnie nad kuchenką lub w pobliżu niej. Wystarczy zwrócić uwagę na to, żeby nowy sprzęt miał uszko lub otwór do powieszenia. Jeżeli chcemy korzystać z dobrodziejstwa zmywarki i nowoczesnej kuchenki indukcyjnej, to trzeba dokładnie sprawdzić, czy wybrany model patelni stanowi zgodną parę z tymi sprzętami. Wszystkie na pewno nadają się do kuchenek gazowych. Trudno jest wskazać jedną strategię, która ułatwi podjęcie decyzji przy kupnie patelni. Różnią się wielkością, ciężarem, grubością dna, wysokością, kształtem, wymodelowaniem wnętrza i zewnętrznej ścianki. Te cechy fizyczne decydują o przeznaczeniu. Do naleśników potrzebna jest lekka, średniej wielkości, płytka, szybko się nagrzewająca. Ścianki powinny być lekko wywinięte, aby naleśniki łatwo się zsuwały. Do zrumienienia mięsa, smażenia ryby, szybkiego podgrzania, dobra jest średniej wielkości i głębokości, dosyć ciężka i solidna. Duża, głęboka, ciężka, z grubym dnem, ze ściankami zagiętymi lekko do środka będzie idealna do duszenia, do bigosu i do powideł. Producenci podeszli do zagadnienia z dużą przewrotnością. Łączą ze sobą różne materiały i dopasowują produkty do potrzeb klienta.

Teflonowe

Patelnie teflonowe pokazały się we Francji w 1954 roku. Od razu stały się hitem. W XX wieku pojawiły się opinie, które mówiły o tym, że powłoki teflonowe wydzielają bardzo szkodliwe substancje dla zdrowia. Ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury i przenikają do pożywienia. Współczesne produkty mają ulotki, na których zaznaczone jest, że powłoki nie przywierające nie zawierają PFOA, ołowiu, kadmu, mogą być poddane recyclingowi. W spody patelni wtopione są specjalne miedziane dyski o różnym stopniu przewodnictwa. Powłoka wewnątrz jest tak wzmocniona, że ma wyjątkową odporność na przywieranie i zarysowanie. Technologia Termo-Spot umożliwia pełną kontrolę temperatury. Do tego różne wzory i wielkości, ergonomiczne rączki, pokrywki z regulacją wylatującej pary. Zwolennicy patelni teflonowych mogą być bardzo zadowoleni z propozycji producentów.

Stalowe

Patelnie stalowe są dosyć lekkie, błyszczące, sprawiają wrażenie bardzo czystych. Wyprodukowane z nierdzewnej stali, określanej jako produkt wysokiej jakości o parametrach 18/10 tzn. 18% niklu i 10% chromu. Spód wzmocniony, wyprodukowanej w technologii TriStick. Są to 3 warstwy. Od góry stal 18/10, potem aluminium i na spodzie stal 18/0 nierdzewna. Nie ma żadnych ograniczeń sprzętowych. Patelnie nadają się do wszystkich kuchenek i do zmywarek, a gwarancja wynosi do 10 lat. Producenci patelni wytwarzanych z innych materiałów twierdzą, że nikiel jest bardzo trujący dla osób uczulonych. Dodatkowo może szkodzić małym dzieciom i kobietom w ciąży. Nie nadają się do przechowywania żywności.

Niebieska stal węglowa nie ma żadnych chemicznych powłok PTOA i PTCE. Przed pierwszym użyciem musi być poddana procesowi tzw. sezonowania. Dno o grubości 1 mm powoduje, że szybko się nagrzewa. Patelnie wyprodukowane w tej technologii często używane są do szybkiego smażenia i zrumienienia. Wysokie ścianki pozwalaja na wygodną manipulację patelnią. Takiej patelni nie powinno zostawiać się mokrej. Nie nadaje się też do zmywarek. Z tego materiału produkowane są m.in. woki. Gwarancja około dwóch lat.

Ceramiczne

Patelnie z powłoką ceramiczną. Włoski producent znanych w Europie wyrobów, zaznacza w opisie technologicznym, że nie wydzielają bardzo szkodliwego związku PTOA i PTFE. Jeden wchodzi w skład powłok teflonowych, drugi wydziela się pod wpływem wysokiej temperatury. Gładka, błyszcząca ceramiczna powierzchnia kojarzy się ze sterylna czystością. Do smażenia potrzeba niewiele tłuszczu. Potrawy są dietetyczne i zachowują naturalny smak i soczystość. Można używać w piekarnikach do temperatury 450 st i myć w zmywarkach. Nadaje się też do przechowywania żywności.

Aluminium, tytan i marmur

Patelnie aluminiowe są lekkie. Najchętniej kupowane do smażenia jajecznicy, naleśników itp. Szybko się nagrzewają. Zastosowanie dodatkowych powłok tytanowych, teflonowych poprawia ich walory użytkowe.

Patelnie tytanowe, z zewnątrz i wewnątrz pokryte warstwą tytanu. Mają siedem razy lepszą przewodność cieplną, dlatego zużywają mniej energii i czasu użytkownika. Odporne na zarysowania, nadają się do wszystkich kuchenek i do zmywarek. Można na nich smażyć bez tłuszczu. Niektórzy producenci dają 10 lat gwarancji na to, że dno zachowa geometrię i 2 lata na pozostałe elementy. Jedna z firm specjalizująca się w tej technologii zaleca do mycia tzw. szok termiczny czyli gwałtowne schłodzenie zimną wodą i wyszorowanie szczoteczką. To jest chyba jedyna patelnia, której nie szkodzi polewanie rozgrzanego produktu zimną wodą. Taki prysznic dla aluminiowej spowoduje zniekształcenie dna.

Patelnie marmurowe. Są wzmocnione cząstkami Nano Silver Gold. Idealne do smażenia beztłuszczowego, odporne na zarysowania. Przygotowywane na nich potrawy są zdrowe i soczyste. Żelazne patelnie wyprodukowane są z 99% żelaza o grubości dna do 3mm. Takie patelnie są doskonałe do duszenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Im dłużej są użytkowane, tym bardziej pogłębiają się ich walory. Nadają się do wszystkich kuchenek. Nie wolno ich zostawiać mokrych. Nie nadają się też do zmywarek. Warto przed pierwszym użyciem sezonować, a wtedy gwarancja jest wieczysta. Minusem może być waga: ponad 2kg. Niektóre patelnie granitowe, wyprodukowane są z wysokiej jakości stali z granitowym pokryciem, które zapobiega przywieraniu. Powala to na kąpiel w zmywarkach. Patelnie emaliowane, tzw. patelenki. To jedne z najmniejszych produktów. Świetne na małą, prędką jajecznicę. Produkowane przez firmę z Olkusza. Kiedyś były w każdym domu, dziś zdecydowanie rzadziej można je spotkać w domowych gospodarstwach. Rzadkim eksponatem są też patelnie miedziane bez dodatkowych wzmacniających powłok. W sklepach trafiają się, ale np. z powierzchnią teflonową. Miedziana, głęboka patelnia typu rondel czeka w każdej kuchni na jesienną sonatę konfiturową. Już swoją obecnością, miedzianym blaskiem wnosiła do kuchni niepowtarzalny design.

Żeliwne

Patelnie żeliwne są przystosowane do wszystkich kuchenek i do pieczenia w piekarnikach. Nie wolno na nich przyrządzać potraw o odczynie kwaśnym ani używać do przechowywać żywności. Unikatowy proces wypalania w oleju roślinnym o bardzo wysokiej temperaturze, czyni z nich wyjątkowy sprzęt. Przed użyciem należy taki sprzęt spłukać i wysuszyć. Po użyciu, jeszcze ciepłą patelnię należy wymyć letnią wodą z płynem do naczyń i wysuszyć. Na koniec natłuścić olejem. Niektórzy producenci dają nawet 25 lat gwarancji.

Jak wybierać?

Jest około 10 liczących się producentów. Jeżeli chcesz wydać na patelnię kwotę w granicach około 500 zł, to dobrze się zastanów. Na pewno ktoś z rodziny lub znajomych kupił lub dostał jakąś nową patelnię. Warto zobaczyć, jak się zachowuje podczas smażenia i czy parametry fizyczne są takie, o jakich myślałaś. Oczywiście, trzeba czytać wszystko, co jest w opisie danego sprzętu. Bezwzględnie przestrzegać zaleceń producenta dotyczących eksploatacji i pielęgnacji. Jeżeli za typową patelnię uzna się okrągłą z płaskim dnem i jedną rączką, to jest jeszcze kilka innych zaskakujących wzorów. Do nich należą patelnie grillowe z wbudowanym w dno rusztem, prostokątne lub kwadratowe. Do smażenia ryb o eliptycznym kształcie z rusztem, do smażenia jajek i placków z zaznaczonymi foremkami. Są też specjalne patelnie do smażenia orzeszków i do wypiekania gofrów. Okrągłe z dwoma uszkami, nadające się do piekarników i bardziej spełniające funkcję rondla. Ta opcja, żeby wybierać taką patelnię, która da się wykorzystać na kilka sposobów jest bardzo ekonomiczna. I jeszcze na koniec forma przejściowa pomiędzy garnkiem a patelnią, czyli tadżin. Może warto postawić właśnie na takie rozwiązanie.

Barbara Baran

O Nas

Historia każdej wielkiej marki zawsze rozpoczyna się od niepowtarzalnej idei. Sam pomysł to jednak za mało! Potrzeba nadać mu właściwy tor, by marzenia stały się rzeczywistością. Świat mediów i PR-u jest...

Przeczytaj Też

Lata spędzone na nauce języka obcego, poziom średnio-zaawansowany i wciąż...
Rozmiar: + -

Salony Urody i SPA

Stylowe miejsce z nastrojowym wnętrzem, profesjonalnymi stylistami, w którym odmienisz swój wizerunek na lepsze.

Salony Mody

To wyjątkowy salon z włoskimi torebkami. Kupisz tu nie tylko torebki, aktówki i portfele, ale również skórzane torby na laptopa czy luksusowe kuferki na biżuterię.

Twój Sklep

Dziś najważniejsze są natura, zdrowie i piękno. Tu możesz kupić naturalne kosmetyki, naturalne środki czystości i ekologiczne produkty spożywcze sprawdzonych marek.