Podziel sie!

roze karnawalowe_510xKulinarne szaleństwa są dozwolone o każdej porze roku. Jednak nie zawsze smakują tak samo...

Barszczyk na wigilię, mazurek na wielkanoc, a faworki i róże na karnawał. Niektóre potrawy i ciasta najsmaczniejsze są wtedy, kiedy się na nie długo czeka. Oprószone czarem dnia i godziny, mają niepowtarzalny smak i aromat. Niech w każdym domu zakwitną karnawałowe róże! Oto przepis.






Składniki:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej,gęstej śmietany
  • 30 dkg mąki
  • 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru pudru (jeżeli lubisz b.słodkie)
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • wiśnie lub truskawki z konfitury do dekoracji
  • do posypania
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Zrób dołek, dodaj wymieszane żółtka ze śmietaną, sól, cukier puder (1-2łyżki), spirytus. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto - takie jak na pierogi. Weź wałek i bij mocno - oczywiście ciasto. Składaj do środka i dalej bij zdecydowanie, energicznie przez 15 minut. Tak obite, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1-2 godziny. Rozwałkuj bardzo cienko. Zrób to na pergaminie lub stolnicy. Staraj się mało podsypywać mąką.

Jeśli stawiasz na klasyczne faworki, radełkiem wytnij z ciasta wąskie paski. Potnij je na romby o wymiarach około 2,5cm na 8cm. Na środku zrób podłużne nacięcie tak, aby przewlec przez nie jeden koniec ciasta. Powstanie "supełek" na cieście po każdej stronie nacięcia.

Jeśli wolisz zrobić róże, wykrawaj z ciasta krążki np. trzema szklankami o różnej wielkości. Każdy natnij promieniście w 5 miejscach tak, aby środek był cały. Składaj różę od największego krążka do najmniejszego. Środek każdego posmaruj białkiem. Najpierw największy krążek. Połóż na niego mniejszy. Posmaruj środek białkiem i na koniec najmniejszy krążek. Po ułożeniu róży, przyciśnij palcem na środku tak mocno, żeby się dobrze skleiły. Nastaw smalec w dużym, płaskim rondlu na małym ogniu. Podgrzej go. Sprawdzaj temperaturę wrzucając kawałek ciasta. Jeżeli spieni się i szybko wypłynie, to możesz smażyć. Smaż na jasnozłoty kolor z obu stron. Róże wkładaj najpierw małym krążkiem do dołu. Wyjmuj na ręcznik papierowy. Kiedy obciekną z nadmiaru tłuszczu, ułóż na paterze. Róże udekoruj konfiturą. Zaczekaj aż ciastka wystygną. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, a może szczyptą kardamonu i cynamonu? Smacznego.

Barbara Baran

Po Pracy

Co rozwala związki

Wszędzie słyszysz o rozstaniach i rozwodach. Sama obawiasz się o swój...

A Ty kiedy znajdziesz swój Most Bogów?

W życiu każdej z nas może zdarzyć się coś, co w kilka sekund zmieni nasze...

Praca to nie wszystko

Stare folklorystyczne przysłowie głosi: "Bez pracy nie ma kołaczy". Od...

O Nas

Historia każdej wielkiej marki zawsze rozpoczyna się od niepowtarzalnej idei. Sam pomysł to jednak za mało! Potrzeba nadać mu właściwy tor, by marzenia stały się rzeczywistością. Świat mediów i PR-u jest...

Przeczytaj Też

W obecnych czasach półki drogeryjne przepełnione są różnego rodzaju...
Rozmiar: + -

Salony Urody i SPA

Wyjątkowy salon fryzjerski oparty o filozofię i produkty marki Kemon. Salon jest niezwykłą miksturą bogatego doświadczenia z nieustanną chęcią rozwoju kunsztu sztuki fryzjerskiej.

Salony Mody

To wyjątkowy salon z włoskimi torebkami. Kupisz tu nie tylko torebki, aktówki i portfele, ale również skórzane torby na laptopa czy luksusowe kuferki na biżuterię.

Twój Sklep

Dziś najważniejsze są natura, zdrowie i piękno. Tu możesz kupić naturalne kosmetyki, naturalne środki czystości i ekologiczne produkty spożywcze sprawdzonych marek.