Podziel sie!

mazurek 2_510xMazurek powinien być najbardziej słodkim ciastem na wielkanocnym stole. Dokładnie nie wiadomo, kiedy się pojawił i skąd przywędrował, ale związany jest z tureckimi bakaliami masowo sprowadzanymi do Polski w XVIII wieku.

Tradycyjne, staropolskie mazurki to niskie placki. Na spód dawało się kruche ciasta lub opłatek. Na tę bazę nakładano masę bakaliową, serową, makową, orzechową lub migdałową. Gospodyni ujawniała cały kunszt w końcowej fazie pracy, podczas dekorowania gotowego placka. Było kolorowo, bogato, słodko i "na temat", czyli ze świątecznymi napisami i ozdobami.

Współczesne mazurki to dzieła bez żadnych reguł. Na bazę można wybrać to ciasto, które najlepiej nam wychodzi. Dozwolone są; kruche, półkruche, francuskie, półfrancuskie, drożdżowe, makaronikowe, piaskowe, biszkoptowe, marcepanowe i ... każde inne, oby było smaczne. Wysokie tylko na palec, ale za to w dowolnym kształcie - prostokątne, okrągłe, trójkątne, kwadratowe lub w romby. Obowiązkowo muszą być na wierzchu kolorowe bakalie w nadmiarze i bez opamiętania.Mile widziane są czekoladowe wariacje. Wielkość mazurków zależy od upodobań konsumentów; mogą być małe i wtedy każdy tworzy własne kulinarne cudo lub na dużą blachę dla całej rodziny. Mazurki piecze się kilka dni przed świętami, ale... czy warto ryzykować? Może okazać się, że znikną w niejasnych okolicznościach i trzeba będzie powtarzać pieczenie.

Mazurki czas zacząć!

Jako pierwszy wystąpi staropolski mazurek królewski.

Składniki:

  •  37 dag mąki pszennej,
  •  35 dag schłodzonego masła,
  •  12 dag cukru pudru,
  •  12 dag obranych i zmielonych migdałów,
  •  trochę skórki otartej z cytryny,
  •  4 żółtka ugotowane na twardo,
  •  1 surowe żółtko,
  •  1 jajko do posmarowania,
  •  łyżeczka drobno pokrojonej wanilii lub cukru waniliowego,
  •  sól,
  •  szklanka konfitur wiśniowych,
  •  bakalie do dekoracji.

mazurek 5_510xUcieramy masło na puch. Gotujemy jajka, oddzielamy żółtka i przecieramy je przez sitko. Migdały należy sparzyć. Potem obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy do utartego masła przetarte żółtka, żółtko surowe, cukier puder, posiekane migdały, przesianą mąkę, wanilię lub zapach, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Składniki mieszamy i zagniatamy z nich ciasto, które wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Blachę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 wałkujemy na placek o grubości około 1 cm. Ciasto przenosimy na blachę - można na wałku. Nakłuwamy je delikatnie widelcem w kilku miejscach.

Z pozostałej części ciasta robimy cienkie paski i układamy kratkę na placku. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wypełniamy kratki owocami z konfitury. Wcześniej należy je osączyć na sitku. Na koniec można mazurek polukrować.

Biszkoptowy mazurek na spodzie z opłatka - w przepisie jest suchy wafel.

Składniki:

  •  15 dag mąki,
  •  4 jajka,
  •  10 dag cukru pudru,
  •  po 10 dag rodzynek, suszonych moreli, fig, orzechów i migdałów,
  •  2 łyżki dżemu wiśniowego,
  •  1 suchy wafel,
  •  płatki migdałowe i owoce do dekoracji,
  •  1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  •  lukier.

Bakalie myjemy i moczymy w ciepłej wodzie przez co najmniej 1/2 godziny. Osączone i osuszone owoce kroimy na małe kawałki. Migdały po sparzeniu obieramy ze skórki. Siekamy na drobne cząstki razem z orzechami. Utarte żółtka z cukrem i ubite na sztywno białka łączymy delikatnie z przesianą mąką, dżemem, skórką pomarańczową i bakaliami. Ubite białko dodaje się na końcu. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, wafel i na to wykładamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Ostudzony lukrujemy, posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy owocami.

Szybki i wykwintny mazurek na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego.mazurek 3_510x

Składniki:

  •  1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  •  1 puszka tropikalnych owoców,
  •  3 czekolady mleczne lub gorzkie,
  •  bakalie,
  •  wiórki kokosowe,
  •  skórka pomarańczowa kandyzowana,
  •  1 jajko.

Rozmrażamy ciasto francuskie. Przycinamy je na taki kształt, jaki chcemy żeby miał mazurek. Z reszty formujemy ozdobne brzegi. Przed ułożeniem rantów smarujemy ciasto białkiem i lekko dociskamy. Smarujemy całe ciasto rozmąconym żółtkiem. Wykładamy na blachę na papier do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze do 210 stopni. Wyjmujemy ciasto i czekamy aż wystygnie. w tym czasie roztapiamy czekolady i osączamy bakalie. 1/3 roztopionej czekolady wylewamy delikatnie na ciasto, rozsmarowujemy i czekamy aż zastygnie. Wykładamy drobno pokrojone owoce na czekoladę. Polewamy resztą czekolady. Można upiększyć lukrem, ozdobić bakaliami, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.

Kruche ciasto na bazę do każdego mazurka. Można zrobić dzień wcześniej i trzymać gotowe ciasto w lodówce lub upieczone udekorować na następny dzień.

Składniki:

  •  20 dag mąki,
  •  10 dag schłodzonego masła,
  •  2-3 łyżki cukru pudru,
  •  1 łyżeczka drobno posiekanej wanilii lub cukru waniliowego,
  •  2 gotowane żółtka bardzo dokładnie roztarte na puch,
  •  szczypta soli.

Do przesianej mąki dajemy chłodne masło i siekamy nożem domomentu połączenia się wszystkich składników. Dodajemy resztę składników i krótko rozrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Blachę wykładamy papierem, przekładamy ciasto, formujemy kształt, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 1/2h do lodówki. Potem pieczemy w piekarniku do zrumienienia około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto ma wystygnąć na blaszce. Wyjmujemy z papierem. Jeżeli jest bardzo kruche, to właśnie takie miało być. Dodanie do ciasta śmietany, proszku do pieczenia, surowego jajka lub żółtka daje ciasto półkruche, które jest równie dobre.

Masy do kruchego ciasta.

mazurek 6_510xNajprostsza do zrobienia jest masa kajmakowa. Kupujemy puszkę skondensowanego mleka - koniecznie słodzonego. Bierzemy tak duży garnek, żeby puszkę przykryła woda. Wkładamy ją i gotujemy około 4 godzin. Sprawdzamy, czy woda przykrywa puszkę. Jeżeli wyparowała, to dolewamy. Wyjmujemy, czekamy aż trochę przestygnie i bardzo ostrożnie otwieramy, tak żeby kajmak nie " wystrzelił" i nie poparzył nas. Jeszcze ciepłym smarujemy bezpośrednio ciasto. Można też najpierw cienko posmarować je dobrym dżemem lub marmoladą. Na to położyć wafel i dopiero wyłożyć masę kajmakową. Dekorujemy według uznania.

Masę serową lub makową robimy tak, jak na sernik lub makowiec. Kruche ciasto trochę podpiekamy i na takie podpieczone wykładamy masę, a dopiero potem dopiekamy do końca.




Blat mazarinowy dla chętnych i ambitnych.

Składniki;

  •  1kg masy marcepanowej 50:50,
  •  50 dag masła,
  •  14 jaj,
  •  10 dag mąki.

Jeżeli zmieniamy proporcje, to wszystkie składniki muszą być przeliczone. Masło ucieramy i dodajemy po kawałku marcepanu na zmianę z jajkiem. Wszystko dokładnie i pomału łączymy, aż do uzyskania gładkiej masy. Wtedy dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia położonym na blaszce do pieczenia. Powinno mieć grubość do 1,5 cm. Możemy upiec kilka placków. Formujemy taki kształt, jaki będzie miał mazurek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Blat mazarinowy jest drugą warstwą na cieście kruchym posmarowanym konfiturą. Dopiero na niego dajemy polewę i dekorujemy.

Ciasto makaronikowe na spód, ozdobny rancik albo kratkę na innej podstawie - kruchej lub z wafla.

Składniki:

  •  35 dag cukru,
  •  6-7 białek,
  •  25 dag maku/ orzechów/ migdałów/ płatków owsianych tzn. wybieramy jeden z tych składników,
  •  olejek migdałowy do płatków i maku,
  •  20 dag mąki tylko do formowania spodu,
  •  10 dag do rantu lub kratki,
  •  starta skórka i sok z cytryny,
  •  szczypta soli,
  •  białko z 1 jajka tylko do rantu lub na kratki.

Płatki owsiane, orzechy lub migdały lekko zrumieniamy w piekarniku albo na patelni. Wszystkie składniki miksujemy lub bardzo drobno siekamy, a płatki miażdżymy wałkiem na stolnicy lub deseczce. Z białek ubijamy mikserem pianę na sztywno; dodana szczypta soli ułatwia pracę. Po chwili stopniowo dosypujemy cukier nie przerywając pracy, potem skórkę i sok z cytryny. Składniki delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Zagniatamy takie ciasto, żeby dało się uformować wałeczki na grubość palca. Na blaszce wyłożonej papierem układamy z wałeczków ślimaki o takim kształcie i ilości, jak chcemy. Jeżeli chcemy małe placki, to wyjdzie ich więcej. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku około 20 minut.

Jeżeli chcemy wykorzystać masę do zrobienia ozdobnego brzegu, to formujemy go wyciskając masę ze szprycki na kruchy spód lub na wafel. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby zachowała kształt na cieście. Jeżeli jest zbyt rzadka, to dodajemy mąki. Dobrze jest posmarować spód podstawy białkiem. Tak samo robimy kratkę. Pieczemy i po ostygnięciu dekorujemy zgodnie z własną wyobraźnią.

Mazurek muszkatołowy o egzotycznym smaku.

Składniki:

  •  225 dag zmielonych migdałów,
  •  225 dag cukru,
  •  2 duże jajka,
  •  40 dag mąki,
  •  1/4 startej gałki muszkatołowej,
  •  1 wafel lub oblaty,
  •  kilka łyżek marmolady lub konfitury,
  •  100 dag białej czekolady,
  •  100 dag gorzkiej czekolady do dekoracji,
  •  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  •  1 łyżka oleju.

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z gałką i migdałami, a następnie delikatnie z jajkami. Wylewamy ciasto na wafel lub opłatki, które są na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę z kawą i olejem. Wyjmujemy blaszkę i czekamy aż ciasto wystygnie. Dopiero teraz można wyjąć i posmarować konfiturą. Na koniec polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy bakaliami, owocami i wiórkami gorzkiej czekolady.

Przepisy są różnych źródeł; sprawdzone domowe, od przyjaciół i najciekawsze ze znalezionych.

Barbara Baran

Po Pracy

Co rozwala związki

Wszędzie słyszysz o rozstaniach i rozwodach. Sama obawiasz się o swój...

A Ty kiedy znajdziesz swój Most Bogów?

W życiu każdej z nas może zdarzyć się coś, co w kilka sekund zmieni nasze...

Praca to nie wszystko

Stare folklorystyczne przysłowie głosi: "Bez pracy nie ma kołaczy". Od...

O Nas

Historia każdej wielkiej marki zawsze rozpoczyna się od niepowtarzalnej idei. Sam pomysł to jednak za mało! Potrzeba nadać mu właściwy tor, by marzenia stały się rzeczywistością. Świat mediów i PR-u jest...

Przeczytaj Też

Pierwszy w Polsce salon, w którym nie zatrudniają fryzjerów a jedynie...
Rozmiar: + -

Salony Urody i SPA

Stylowe miejsce z nastrojowym wnętrzem, profesjonalnymi stylistami, w którym odmienisz swój wizerunek na lepsze.

Salony Mody

To wyjątkowy salon z włoskimi torebkami. Kupisz tu nie tylko torebki, aktówki i portfele, ale również skórzane torby na laptopa czy luksusowe kuferki na biżuterię.

Twój Sklep

Wyjątkowa kwiaciarnia artystyczna, w której kupisz nie tylko wspaniałe kwiaty, ale też ciekawe i wyjątkowe prezenty. Spotkasz tu mistrzynię florystki, która nie tylko świetnie komponuje kwiaty, ale jest...