Masz problemy z żołądkiem lub jelitami? Ta dieta będzie odpowiednia dla Ciebie.
FODMAP to skrót od angielskich słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols" czyli „fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole" – to grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym. Brzmi nieco chemicznie, ale zaraz zrozumiesz o co chodzi.
Do składników, których należy unikać zaliczamy:
• fruktozę (występującą głównie w owocach, miodzie, słodyczach w formie syropu glokozowo-fruktozowego)
• laktozę (występującą głównie w produktach mlecznych)
• fruktany (występujące głównie w pszenicy, czosnku, cebuli)
• galaktany (występujące głównie w roślinach strączkowych)
• poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol).
Produkty bogate w "FODMAP" dostają się do do jelita w formie niezmienionej, a dzięki swoim właściwościom w jelicie cienkim przyczyniają się do zwiększonego wchłaniania wody, co może prowadzić do rozciągania ściany jelita. Wywołuje to dolegliwości brzuszne m.in. ból, uczucie przelewania, biegunki. Stąd produkty wędrują do jelita grubego i ulegają fermentacji. Jednak fermantacja ta przebiega z użyciem bakterii jelitowych, a to powoduje nadmierną ilość gazów wywołując ból, dyskomfort czy wzdęcia. U większości z Was produkty bogate w FODMAP nie będą powodowały dolegliwości. Jednak u osób z chorobami układu pokarmowego m.in. zespołem jelita drażliwego (IBS) czy z nieswoistymi chorobami zapalanymi jelit (wrzodziejące zapalanie jelita grubego czy choroba Leśniewskiego Crohna) produkty te mogą nasilać dolegliwości, dlatego warto przeprowadzić eksperyment pod nazwą FOODMAP.
To dieta, która w dużīm stopniu polega na obserwacji własnego organizmu. Wymaga konsekwencji i wytrawłości, ale przynosi znakomite efekty. I etap tej diety polega na eliminacji produktów o wysokiej zawartości FOODMAP. Często osoby, które chcą się odżywiać zdrowo i schudnąć sięgają po produkty, które wcale nie służą układowi pokarmowemu, a wręcz odwrotnie, nasilają objawy. I etap trwa od 2-6 tygodni w zależności od przypadłości.
Po zakonczeniu I etapu, czyli eliminacji produktów z dużą zawartością FOODMAP, możesz wejść w II fazę diety, czyli wprowadzać stopniowo produkty z zakazanej listy i obserwować co się dzieje. Lekarze zalecają wprowadzać co 3 dni kolejny produkt i zapisywać dolegliwości. To etap, który może potrwać nawet do 12 tygodni. III etap polega na stworzeniu indywodualnej diety, która będzie odpowiadać Twoim dolegliwościom. Jeśli dobrze znosisz niektóre produkty z listy FOODMAP, możesz śmiało po nie sięgać, ale produkty, które powodują dolegliwości stosujesz bardzo rzadko lub całkowicie eleiminujesz z diety. To dieta, która powinno się stosować pod okiem eksperta dietetyka lub gastroenterologa. Wielu osobom przynosi ulgę w dolegliwościach.
Lista produktów wytrwarzających dolegliwości może Cię zaskoczyć. Niektóre z nich pewnie uważałaś za produkty zdrowe. Oto one:
Pozostaje zatem pytanie co można jeść? Wydaje się, że lista produktów szkodliwych jest tak duża, że właściwie nie ma co jeść. Nic bardziej mylnego! Lista produktów dozwolonych jest bardzo długa i całkiem smaczna.
Produkty o niskiej zawartości FOODMAP to:
bakłażan
Jak widać wcale wybór nie jest mały, aby głodować i narzekać! Ważne, żeby znaleźć złoty środek dla siebie, by dobrze się czuć.
FOODMAP to dieta polecana przez lekarzy i gastrologów. Warto spróbować, by poczuć się lepiej.
DSD